Schut Graszoden

Egaliseren

Veel mensen vragen aan ons hoe je een gazon egaliseert of hoe wij uw gazon egaliseren. Hieronder zijn de stappen van het egalisatieproces en de momenten wanneer er gekozen kan worden voor egalisatie te lezen.

Veel mensen willen hun gazon opnieuw egaliseren op het moment dat er verzakkingen plaatsvinden in het gazon. Echter zijn er nog een aantal andere redenen te noemen om te egaliseren, namelijk:

  • Als u uw tuin renoveert of vernieuwt.
  • Als u uw tuin verrijkt met graszoden.
  • Als u een oprit wilt maken.
  • Als u een terras wilt maken in uw tuin.

Voordat er begonnen kan worden met egaliseren, moet de grond eerst gefreesd worden. Hierbij wordt er een machine met motorisch aangedreven messen over de grond gereden. Deze messen worden met veel kracht in de grond geslagen, waarna de grond weer fijn en korrelig en dus bewerkbaar is.

Het egalisatieproces

Als er gefreesd is, kan het egalisatieproces daadwerkelijk beginnen. De stappen van het egalisatieproces zijn als volgt:

  1. De tuin leeghalen. Het klinkt misschien logisch, maar toch is het een belangrijke stap. Met leegmaken bedoelen wij namelijk ook echt alles weghalen. Planten, bladeren, boomwortels, stenen enzovoort moeten allemaal uit de tuin verwijderd worden.
  2. Eigenlijk zegt het woord het al, maar met markeren wordt het afbakenen van het gebied dat u wilt egaliseren bedoeld. Het makkelijkst is om dit te doen door houten stokjes in de grond te steken. Hierbij kan de hoogte van het afgebakende gebied bepaald worden door een draad waterpas tussen de stokjes te spannen. Het hoogste punt dient hierbij duidelijk aangegeven te zijn, omdat dit het beginpunt is van het egaliseren. Deze manier wordt gebruikt bij zowel het verhogen als het verlagen van het gebied. Als dit gedaan is, is het van belang dat de afstand tussen de draad en de grond gemeten wordt, om zo te zien hoeveel de grond verhoogd of verlaagd moet worden.
  3. Nieuwe aarde toevoegen. Voor het leggen van een gazon is een mix van aarde, zand en bemesting al voldoende. Vervolgens verspreid u de grond door middel van een hark gelijkmatig over het gebied. Hierna controleert u door middel van de draad en de gemeten afstand tussen de draad en de grond of de grond nu egaal is en werkt u deze bij met een hark waar nodig. Als laatste wordt de grond aangedrukt door middel van een wals en, als het gebied niet al te groot is, kan de grond ook mooi egaal afgestreken worden met een (pallet)plank.
  4. De grond laten rusten. Laat de grond ongeveer twee dagen met rust. Als het in deze twee dagen niet regent, besproei de grond dan twee keer overdag.

Als alle stappen doorlopen zijn, is de grond klaar om er bijvoorbeeld grasrollen, graszoden of kunstgras op te laten leggen.